Sanırım bu yazının başlığını görüp de okumak konusunda tereddütte düşen kişi sayısı hayli fazla olacaktır. Yine Değişik bir başlık ve yine ezberleri bozacak bir anlayışla karşınızda olduğumu bilenler ve merak edenler için eşsiz bir makale olacağını biliyorum.
Tek Sağlık Düşüncesi öncelikle: (İngilizce One Health) "yerel, ulusal ve küresel düzeylerde; insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından ideal sağlık ve sağlıklı ortam içinde yaşamak ve bu normaliteyi elde etmek için çok farklı anlayışın, kurumun, kısacası disiplinlerin işbirlikçi çalışmasıdır. Bir başka deyişle Total Sağlık Anlayışının Dünya Yüzeyine yansıyan anlamlandırılmış halidir.
Hala net bir akıcılık sağlamamış olabilir zihninizde Şöyle düşünelim. İnsan sağlığı bulaşıcı hastalıklar, kronik rahatsızlıklar, küresel tehlikelerden çabuk etkilenir. Peki Hayvanlar etkilenmez mi? Ya da doğa ve çevre aynı şekilde nelerden etkilenir? Tümünün birbiriyle bağlantılı sağlık, hijyen, yaşam döngüsünü en üst düzeyde tutmak işte Tek Sağlık mantalitesinin amacıdır.
Tek Sağlık, ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklara odaklanan, insan, hayvan ve çevre ilişkileri bağlamında toplum sağlığına bakan bir yaklaşım olmasının yanı sıra, zoonotik (yani Hayvandan insana geçen) hastalıklara yönelik yaklaşımları destekleyen bir kavramdır.
Pek fazla duyulmayıp bilinmese de bir gerçek vardır ki; Günümüzde halk sağlığı açısından önemli olan bulaşıcı hastalıkların çoğunu zoonotik hastalıklar oluşturmaktadır.
Zoonozlar; hayvanlardan insanlara bulaşan ve hem hayvanlarda hem insanlarda benzer klinik bulgular gösteren hastalıklardır. Çok küçük bir detaya girersek eğer; Bakteriyel, Viral ve Paraziter diye bu hastalıkları başlıklayabiliriz. Neymiş bu hastalıklar derseniz başlıcaları; Brusella(Malta Humması), Kuduz, Tüberküloz, Şarbon, Kuş Gribi(Avian Influenza AI), Deli Dana(BSA), Salmonelloz, Leptospiroz sayılabilir.
Özellikle hayvan sahiplerinin ve Hayvancılık Ziraatı ile uğraşanların duyumsadığı hastalıkların başlıcalarını saydım. Neticede bu hastalıklar insana, Salya, Dışkı, Kürk, Hava, Solunum vb. yollarla geçebilmektedir.
Yerel Hayvan Koruma Görevlisi ve Hayvan sever olarak Amacım teknik bir yazı hazırlamak dışında kısmi bilinçlendirmek olduğu için mümkün mertebe akılda kalıcı yazarak farkındalık yaratmaya çalışacağım. Buraya kadar hoş konulardan bahsetmesem de Dünyanın devinimi ve Total sağlık için önemli ve bilinmesi gereken disiplinleri ifade etmeye çalışıyorum. Dolayısıyla sabrınızı istirham ediyorum okurken.
Peki Hayvan sağlığının dünya globalinde önemi nedir ki bugün doğa ve çevre de eklenerek kutlanmaya başlandı diyebilirsiniz. Çünkü; insan ile hayvan sağlığı arasındaki doğrudan bağlantı vardır. Hatta insan hastalıklarının çoğunun hayvan kaynaklı olduğu gerçeğini desteklemektedir.
"Tek Sağlık Konsepti “de bugün tüm dünyada bilimsel otoritelerce gündeme getirilmektedir. Tek Sağlık, yalnızca veteriner hekimleri, tıp doktorlarını ve diğer sağlık personelini değil aynı zamanda hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı hastalıkların kontrolünü de içeren bir kavramdır. Tek Sağlık konsepti, hastalıklar konusunda insanlara bilinç kazandırmayı ve halk sağlığının kalitesini iyileştirmek için koruyucu stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Demek ki hepimizi ilgilendiriyor sevgili dostlarım.
Zoonotik Hastalık Müçadelesinde Neden Tek Sağlık Yaklaşımı:
· Tek Sağlık Yaklaşımı yerel, ulusal ve evrensel anlamda insanların, hayvanların ve çevrenin tam sağlığa ulaştırılması için farklı disiplinlerin birlikte çalışması ve iş birliğini ifade eder.
· Nüfus artışı sonucu artan ihtiyaçlar,
· Şehirleşmenin getirdiği sorunlar,
· Hayvansal kaynaklı gıdalara olan ihtiyacın giderek artması ve bunların getirdiği sorunlar,
· Uluslararası ulaşımın kolaylığı,
· Teknoloji ve endüstriyel gelişmenin getirdiği sonuçlar,
· İnsan ve hayvanların mikrobiyal direnç ve adaptasyonlarının değişmesi,
· İklim değişiklikleri ve bunun getirdiği olumsuzluklar,
· Ekosistem ve yaban hayata olan insan müdahalesi gibi sorunlar tek sağlık yaklaşımı ihtiyacının doğmasına sebep olmaktadır
Ülkemizde halen Tübitak ve Sağlık Örgütleri dışında çok da bilinip işlenmese de Dünyada giderek önem kazanan bir konsept halini almıştır.
‘Tek Sağlık’ Anlayışı Nedir? İnsanın sağlıklı olabilmesinin, yediği besinlere, ilişki içinde olduğu hayvanların ve çevrenin sağlıklı olmasına bağlı olduğunun giderek daha iyi anlaşılmasıyla ortaya çıkan ‘Tek Sağlık’ anlayışı, tıp doktoru, veteriner hekim, biyolog, eczacı, gıda mühendisi, epidemiyolog, ekolog, çevre mühendisi, hukukçu, bilgisayar uzmanı, maliyeci, ticaret bakanlığı, esnaf ve sanatkarlar konfederasyonu, Odalar ve Borsalar Birlikleri, Sendikalar, Sivil Toplum Örgütleri, iktisatçı, sosyolog, yerel yönetim yetkilileri, politikacı ve daha birçok farklı meslek gruplarının bir arada ve uyumlu çalışmalarını gerektiriyor.
‘Tek Sağlık’ anlayışının önemini ortaya çıkaran etmenler arasında, insanlarda görülen enfeksiyon hastalıklarının birçoğunun hayvan kaynaklı olması; Kırım Kongo kanamalı ateşi, Batı Nil ateşi, kuş gribi, SARS örnek verilebilir.
Küresel ısınmanın da etkisiyle doğal yaşamın giderek bozulması; tarım, gıda ve hayvan sağlığındaki tehditler ve bunların gıda güvenliğine yansımaları; uluslararası ticaret ve ekonomi üzerine oluşan global etkiler, giderek artan antibiyotik direnci, ‘ikinci beyin’ olarak kabul edilen ve bağışıklık sistemini etkileyen bağırsak mikrobiyotası üzerine etkiler sayılabilir.
Hayvanlar bilinen dünya tarihinin başlangıcından beri insanların hayatlarında yer almıştır. Evcilleşme ve onu izleyen evcilleştirme süreçlerinin ardından insanlar, hayatlarına faydalı varlıklar olarak katılan hayvanların sağlıkları ile de ilgilenmeye başlamışlardır. Bu ilgi sığır vebası salgınlarının da etkisiyle 18. yüzyılda veteriner hekimler yetiştiren eğitim kurumlarının açılmasıyla sonuçlanmıştır.
İlk Başlarda sadece hayvan sağlığına odaklı çalışmalar sonrasında, Zoonoz ve beslenmeye bağlı hastalıklar nedeniyle insanların hayvanlardan geçen hastalıkları için bir yeni branş oluşturmuştur. Ama günümüzde salt sadece hayvan veya sadece insan değil, Doğada birlikte paydaş olarak birbiriyle uyumlu yaşayan canlılar mantalitesine evrilmiştir. O nedenle disipliner bir yaklaşım demekteyiz.
Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde 1949 yılında Veteriner Halk Sağlığı Birimi kurulmuş ve uluslararası pek çok yasal düzenlemede veteriner hekimlere halk sağlığı konusunda sorumluluklar verilmiştir. Ayrıca, son dönemlerde “Tek Tıp Tek Sağlık Konsepti” çerçevesinde, veteriner hekimlerin halk sağlığı konusunda, sağlık alanında faaliyet gösteren diğer meslek grupları ile daha bütünsel ve daha aktif çalışması gündeme gelmiştir. Bu aynı zamanda veteriner hekimliğin tıbbi manada görmesi gereken ilgi, saygı ve anlayışı da perçinlemekte olup geç kalınmış kazanımların iadesi niteliğindedir.
Tek Sağlık Günü (One Health Day) “Tek Sağlık Komisyonu, Tek Sağlık Girişimi ve Tek Sağlık Platformu” tarafından ortaklaşa koordine edilen ve konuya dikkat çekmek için tüm dünyada her yıl 3 Kasım tarihinde kutlanan bir gündür.
“Tek Sağlık” insan sağlığının; hayvanların sağlığı ve ortak çevremizle yakından bağlantılı olduğunu kabul eden bir yaklaşımdır.
Müsaadenizle biraz da nedir bu yaklaşımlar ve disipliner sistemler açalım istiyorum.
· İnsan ve Hayvan Sağlığı Açısından Yaklaşım:
Hem insanda hem de hayvanlarda meydana gelen sağlık sorunları, insanın avcılık yaptığı dönemlerden günümüze kadar hüküm sürmektedir. Hayvan sağlığının tüm dünyadaki önemi ve insan ile hayvan sağlığı arasındaki doğrudan bağlantı, insan hastalıklarının çoğunun hayvan kaynaklı olduğu yargısını desteklemektedir.
İnsan hastalıklarına neden olan patojenlerin birçoğu hayvan kökenlidir. Kuş gribi, kuduz ve bruselloz gibi insanlara bulaşan hayvan kaynaklı hastalıklar, dünya çapında halk sağlığı için önlenmesi ve kontrol edilmesi gereken riskler oluşturmaktadır.
Ayrıca biyoterörizm için endişe yaratan patojenlerin yaklaşık %80’i hayvanlardan kaynaklanmaktadır. Bu veriler ışığında hayvan ve insan sağlıklarının bir bütün olarak incelenmesi gerekir. Bu Konuda özellikle Toplumda ve Medyada haberlere vesile olan hayvanlara yapılan deneylerle virüslerin geliştirilip biyolojik silah elde etme terimleri vaka olarak gündemde yerini korumaktadır henüz ispatlanamasa da.
· Gıda Sağlığı Açısından Yaklaşım:
Beslenme, insanlık için en temel ihtiyaçların başında geldiğinden; sağlıklı bir gelecek için gıda güvenliği kavramının önemi her geçen gün artmaktadır.
Gıda amaçlı yetiştirilen hayvanlarda hayvan sağlığının korunması, aynı zamanda sağlıklı, kaliteli ve verimli hayvansal ürünlerin elde edilmesi demektir. Hayvansal ürünler insanlarda büyüme ve gelişmenin yanı sıra, sağlığın sürdürülebilir olması noktasında büyük önem taşımaktadır.
2050 yılına kadar dünyayı beslemek için şu ankinden %70 daha fazla hayvansal proteine ihtiyaç duyulacak. Buna rağmen, dünyadaki hayvansal üretim kayıplarının %20’sinden fazlası hayvan hastalıklarıyla bağlantılıdır.
Bu yüzden yüksek teknoloji ürünleri ile hayvan sağlığının korunması; dolayısıyla çiftlikten sofraya sağlıklı gıda ulaştırılması son derece büyük önem arz etmektedir. Soğuk Zincirlerin Kırılmadan sofraya kadar ulaşabilmesi için halkın bilinçlenmesi gerekir. Özellikle aldığı ürünün gıda kalitesi ve hayvansal ürün sınıflarının ve sınırlarının daha net ve gözlemlenebilir bir şekle gelmesi ihtiyaçtır. Denetim mekanizmalarında yerel yönetim ve genel idarenin daha çok sorumluluk alarak sık denetim, tahlil ve elleçleme yöntemiyle kaynağının dışında satılan noktalar ve toptancılara kadar süren sistemi iyi bir şekilde koordine etmelidir.
Hayvanların ve hayvansal ürünlerin doğumundan itibaren denetlenmesi ve kontrol edilmesi chip ve küpe sisteminin tüm ülkede kayıtsız evcil hayvan bırakmamasının sağlanması şarttır. Ayrıca Gıda sektörüne yönelen her türlü küçük ve büyük baş hayvanın kesiminden başlayarak yardımcı hammadde olarak işleneceği süreç ve proseslerin de anlaşılabilir proses ve denetim mekanizmalarıyla takip edilmesi gerekir.
Dünya standartlarında olmayan hiçbir eksiklik kabul edilmemeli ve dahi süratle giderilmesi için konuya bilinçle yaklaşan bir idare çoğu sorunu kaynağında çözebilir. Ulusal ve uluslararası Salgın ve tedbirleri ile uğraşılması dışında diğer sorunların üstesinden gelerek bertaraf edebilir.
Ayrıca no name denen yani üretim üssü olmadan sadece ambalajla suni noktalarda yapılan merdiven altı diye tabir edilen sağlıksız, koruyucu ve besleyici olmayan yemlerin, evcil mamaların, ödül yemeklerinin süratle denetlenmesi şarttır.
· Çevre Sağlığı Açısından Yaklaşım:
Biyoçeşitlilik, ekosistemler ve bulaşıcı hastalıklar arasındaki bağlantıları anlamak çok önemlidir. İnsan, hayvan ve ekosistem arasındaki ilişki, dünyanın var olduğu günden bu yana süregelmektedir. Bu üçlü arasındaki ilişki oldukça fazladır. Çünkü en temelde; ekosistemdeki her türlü değişiklik, doğrudan insan ve hayvan sağlığına yansımaktadır.
Özetle Tek Sağlık; insanlar, hayvanlar, bitkiler ve ortak çevreleri arasındaki bağlantıyı kabul ederek optimal sağlık sonuçlarına ulaşma hedefiyle yerel, bölgesel, ulusal ve küresel düzeylerde çalışan iş birlikçi, çok sektörlü ve disiplinler arası bir yaklaşımdır.
“Tek Sağlık”, halk sağlığının korunması ve geliştirilmesi için daha iyi politikalar, uygulamalar, araştırmalar ortaya koyabilmek için farklı bilim dallarının ve meslek gruplarının ortak çatı altında çalışmaları elzemdir.
Tek Sağlık Yaklaşımının özellikle ilgili olduğu çalışma alanları; Gıda Güvenliği, Zoonotik Hastalıkların Kontrolü, Laboratuvar Hizmetleri, İhmal edilen Tropikal Hastalıklar, Çevre Sağlığı ve Antimikrobiyal Direnç olarak tanımlanmıştır. Bu alanlar karmaşık konuları kapsadığından tüm ilgili sektörlerle yakın iş birliği içinde çalışmayı gerektirmektedir.
Burada Kapsayıcı ve organize etme işinde Sağlık Bakanlığına büyük iş düşmektedir.
Tek Sağlık Komisyonu, Tek Sağlık Platformu ve Tek Sağlık Girişim Ekibi tarafından 2016 yılında 3 Kasım “Dünya Tek Sağlık Günü” olarak belirlenmiştir. Ben de bugüne özel okuyucularıma insan, hayvan ve çevre ilişkileri bağlamında gelişen sağlık tehditlerine yönelik Tek Sağlık yaklaşımına duyulan ihtiyaca dikkat çekmek istedim.
Ayrıca Tek Sağlık konusunda, 150 yıl önce Prof. Dr. Rudolf Ludwig Karl VIRCHOW (1821-1902) tarafından dile getirilen fakat ancak ve ancak 2000’li yılların başında dünyada önemi anlaşılan bu süreç bazen de gözümüzün önündeki medeniyet gelişiminin pek de istenen gerçeklikte olmadığı konusunda bizlere anlam kazandırmaktadır.
Peki yaklaşık 150 yıldır uyuyan düşünce niye şimdi uyandı derseniz? Yine insan faydasına olduğu için adımlar atılıp, büyük ilaç sektörleri, biyokimya şirketleri, tarımsal gübre üreticileri ve büyük ziraii firmaların bilinçlenmesinden dolayı kaynaklanmadı.
Dünyaya bu kadar pozitif alandan bakmak biraz pollyannacılık oynamak olur. Özellikle Dünyanın nüfus dengesinin sürekli ve ölçek dışı büyümesi ile birlikte hastalıkların evrim geçirmesi paralel bir durum oluşturdu.
Bu konuda özellikle vegan birliklerinin de çok desteklediğini belirtmek zorundayım. Yapay Et bilinçlendirmecileri, Aşı Bağışıklık Sistemcileri, Fiziksel, Teknik, Mali ve Biyolojik Takip Sistemi Mekanizmacıları, Suni Gübreciler, Gıda Kimyasalcıları, GDO’lu ürünleri destekleyen şirketler ve oluşumların (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) faydası olan şirketlerin neden desteklediğini de bilinçle gözlemlemek lazım.
Bunlardan ayrışarak benim bugünü desteklediğimi ve devletin yapısal insani fayda standartlarını en üst düzeyde tuttuğu huzur ile endişeye mahal kalmaksızın bu sistemde yer aldığımı da bildirmek isterim. Siz de kuşkuyla değil bilinçle ve bilgiyle bakın diye bu yazıyı kaleme alıyorum. On yıllar sonra bile bu makale gündemdeki yerini koruyacaktır. Umarım çetin bir kriz yaşanmadan doğal yaşam standartlarımızı koruyacak bir halde dünya dengesini koruyabiliriz.
Artan nüfus, ülkeler veya kıtalar arası seyahatler, doğa turizmi, yabanıl hayat ile yakın temas, hayvan hareketliliği, iklim değişikliği gibi faktörler zoonozların görülme sıklığının artışında ve hastalıkların yayılmasında önemli faktörlerdir. Ayrıca global ticaret ve turizm de yeni zoonotik patojenlerin ortaya çıkması ve yayılmasında önemli rol oynamaktadır. Bilim dünyasında yaygın olarak kabul gören ortak anlayış, gelecekte zoonozların, insan ve hayvan sağlığında önemini korumaya devam edeceği ve yeni zoonozların ortaya çıkacağı yönündedir.
Bu hastalıkların önlenmesi ve kontrolü konusunda ülke çapında; insan ve hayvan sağlık uzmanlarının, ilgili kuruluşların, çevre çalışanlarının ve bilim insanlarının hep beraber çalışması son derece önemlidir.
· Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı (2019-2023) kapsamında;
· Hastalıklar ile ilgili mevcut durum tespiti ve alınması gereken önlemlerin yer aldığı raporlar hazırlanarak yayımlanmış,
· Vaka yönetim rehberleri ve tedavi rehberleri hazırlanmış,
· Halka yönelik korunma yöntemlerini içeren dokümanlar ile sağlık çalışanlarına yönelik eğitim dokümanları ve algoritmalar hazırlanmış,
· Saha çalışmaları desteklenmiş,
· Türkiye’de Zoonotik Hastalıkların Hastalık Yükü ve Maliyeti raporu hazırlanmış,
· Aşı-antiserum çalışmaları desteklenmiş,
· Zoonotik hastalıkların sürveyans sistemleri güçlendirilmiş,
· Tedavide kullanılan ilaçlar temin edilmiş,
· Vektör mücadele çalışmaları yürütülmüştür.
Ülkemizde Tek Sağlık yaklaşımı kapsamda Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile zoonotik hastalıkların kontrolüne yönelik çalışmalarda iş birliği içerisinde hareket edilebilmesi için multidisipliner bir yaklaşımla koordinasyonu sağlamak amacıyla “Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi” kurulmuştur. Söz konusu komite Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşların, Üniversitelerin ve Meslek Örgütlerinin temsilcilerinden oluşmaktadır. Komite düzenli olarak bir araya gelerek zoonotik hastalıkların mevcut durumu ile kontrollerine yönelik strateji ve politikaları değerlendirmektedir. İlave olarak Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi’nin etkinliğini arttırmak ve Komitenin çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla zoonotik hastalıklara yönelik Çalışma Kurulları oluşturulmuştur.
Artık bu çalışma kurullarının bağlı olacağı bir çatı olarak Hastalık İzleme ve Kontrol Merkezi Kurulmasına imkân tanınabilir kanaatindeyim. Bu Konuda İstanbul Üniversitesi çatısı altında ilk olarak Covit İzleme Merkezi Kurulmuş olması da güzel bir başlangıçtır.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, 7 Temmuz 2021 yılında yaptığı açıklamasında “Dünya üzerinde her yıl 2,7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğünü söyledi.”
İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 60’ının hayvansal kaynaklı olduğunu belirten Eroğlu, “Sars, Mers, Zika, Nipah, Ebola, Batı Nil Virüsü, Kuş Gribi ve Kovid-19 gibi yeni ortaya çıkan patojenlerin yüzde 75’i yine hayvanlardan köken almaktadır. Gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 90’dan fazlası zoonotik karakterdedir. Her yıl ortaya çıkan 5 yeni insan hastalığının 3’ü hayvan orijinlidir” ifadelerini kullanmıştır.
· Hastalıklardan Korunmak İçin Halk ve Vatandaş Neler Yapabilir:
· Süt ve süt ürünlerinin pastörizasyonuna önem vermek
· Çiğ sütlerin en azından Kaynatılarak tüketmek
· Etlerin iyice pişirilerek tüketmek (ki benim gibi Rib Eye tarzı sevenler için ne kadar zor)
· Besinlerin depolama koşullarına dikkat etmek
· Çapraz kontaminasyondan kaçınılması (• Personel veya gıdaya dokunanın elinden gıdaya, Gıdadan gıdaya, Ekipman veya gıdanın temas ettiği yüzeyden gıdaya durumları)
· Genel hijyen kurallarına uyulması
· Kişisel koruyucu malzemelerin kullanımı
· Hayvan sağlığının korunması ve hastalıklarının tedavisi önemlidir.
Evcil Hayvan Sahiplerinin de sokak hayvanlarını besleyenlerin de bilmesi gereken bir olgudur bu. Neden Sokak hayvanı olmamalı sorusunun cevabı da budur. Tüm sokak hayvanlarını sahiplendirerek evlere yerleştirmeyle ilgili ulusal bir kampanya ülkemizde şarttır. Bakımevleri ve Barınaklar sıhhi ve medeni ihtiyacı karşılayamaz.
O halde hep birlikte hiçbir sorun pandemi haline gelmeden ele almasını bilelim. Bilinçlenelim evcil ve sokak hayvanlarının hepsinin aşı, kontrollü ve kısırlaştırma, sıhhi bakım, besleyici ve sağlıklı yiyeceklerle, günlük hayatta tüm insanlarla adapte edelim.
Ben özellikle Hayvan ve İnsan sağlığının birlikte yaşaması ve negatif etkileşimlerinin üzerinde durduğum bir yazıyı kaleme almaya çalıştım. Bu süreç öyle bir umman ki içine doğa ve çevreyi de katınca yapılacak o kadar çok ödev çıkıyor ki insanlık için inanılmaz bir data ve planlama gerekiyor. Bunu da başarabilecek tek otorite devlet ve halkın bilinçlenerek tavır sergilemesi ile oluşabilir.
Bu kapsamda, tek sağlık yaklaşımı ile çalışmayı amaçlayan bilim insanlarını bir araya getirmek, bu konuda kamuoyunda farkındalığın arttırılmasını sağlayarak iş birliklerinin oluşturulmasına katkıda bulunmak amaçları ile 03.11.2022 Perşembe günü 9.00-16.00 saatleri arasında tümüyle çevrim içi ortamda olacak şekilde TÜBİTAK tarafından desteklenen/sonuçlanan projeler kapsamında “Tek Sağlık Sanal Konferansı” düzenlenecektir.
Etkinliğimiz 3 paralel oturumda gerçekleşecek olup https://www.youtube.com/user/tubitaktv üzerinden canlı olarak yayımlanacaktır. Çevrim içi katılım tüm kamuoyuna açıktır.
Son sözüm bu süreci baltalayan hayvan sever gibi gözüküp mali kazanç elde etmeye çalışan, hümanist gözüküp düşmanlık besleyen veya tam tersi iletişimlerle insanları manipüle edip dezenformasyona sebebiyet verenlere olsun.
Artık Bilinçlenmeyi Kişisel Yaşam ve Gelişim Planlarınıza alınız. İnsan sevgisi, hayvan sevgisi, Doğa ve Çevre Bilinciyle bütünleşen Sevgi yüreğinizi ısıtana kadar okuyun ve lütfen kamuoyunu yanıltıcı bilgilendirmelerde bulunmayın. Kin nefret ve düşmanlık sosyal toplumun en büyük salgın hastalığıdır ve nesillerce kalıtsallaşabilir.
İster Vegan olun, İster Hayvan sever sonuçta halkın en adil, hukuki, sağlıklı, ucuz, kontrol edilebilir, denetlenebilir, hesap verebilir, vergi ve mali usullere uygun, iç üretimi ve üreticiyi destekleyen, halk dostu, leziz, ihraç edilebilen, sektör gelişimi ve marka yaratabilecek her tür oluşumu destekleyebilin. Gerçek İyilik Budur ve Çok da zor olmamalıdır. Yeter ki İnsanı, Doğayı ve Hayvanları sevebilmeyi ve birlikte yaşayabilmelerini öğrenelim. Tek Sağlık çok önemli bir konudur. Gelecek Nesillerin sağlığı ve ülkenin refahının yollarından biri de bu disiplinin uygulanmasına bağlıdır. Yarın çok geç olmadan, çocuklarınıza ve torunlarınıza utanmadan bakabilecek miras için siz de gerekeni yapın sevgili dostlarım.
Her türlü soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgi ve Saygılarımla,
Cihan FULSER
EMCC Accredited Coach & Mentor▪️
Yönetici▪️Danışman(İş Geliştirme, Marka, Satış ve Pazarlama)▪️
Kariyer, Yönetici, Yaşam Koçu{Gisar YUHAKO